Този сайт използва бисквитки за да подобри услугите и опита на потребителите. Ако решите да продължите разглеждането му автоматично приемате тяхното използване. Подробна информация

Miriam's Adventures holidays - all Around the World

телефон за връзка: +359 887 60 40 58За всички възникнали въпроси

Празник на Еленския бут

  • Празник на Еленския бут снимка 1
  • Празник на Еленския бут снимка 2
  • Празник на Еленския бут снимка 3
  • Празник на Еленския бут снимка 4
  • Празник на Еленския бут снимка 5

Калкулирай и резервирай

Дата на заминаване:
Резервациона форма:
Съгласявам се и приемам Политика на ползване

Запитване
Празник на Еленския бут миниатюра 1Празник на Еленския бут миниатюра 2Празник на Еленския бут миниатюра 3Празник на Еленския бут миниатюра 4Празник на Еленския бут миниатюра 5
сподели офертата в разпечатай офертата

Празник на Еленския бут в Елена
Дата: 16.11.2019 г
Цена: 29 лева


Посети един от най-популярните кулинарни фестивали в страната ни и разбери защо Еленският бут си е спечелил славата на истински деликатес.
7:30 часа отпътуване от Димитровград, АПК / бившата БИЛЛА  / през Стара Загора за празника на еленския бут град Елена с кратка почивка по пътя.
Град Елена отново ще посрещне десетки свои гости по повод Празника на сурово-пушения деликатес Еленски бут. Фестивалът е ежегоден и се провежда 3 дни. Легендата казва, че рецептата за известния деликатес е открадната  италианско прошуто.  Еленчани обаче твърдят, че тяхното кулинарно произведение се получава най-вкусно, защото е приготвено при специфичните климатични условия на Еленския Балкан. Събитието се провежда на градския пазар, където всеки гост може да опита от тънко нарязаното мезе, да участва в дегустации, състезания, възстановки и изложби. Детска творческа работилница, кът за игри, конкурси и езда се предлагат за най-малките гости на празника. Музика, песни и танци съпътстват програмата през целия ден, като на истински празник.
Посещение на Архитектурно-исторически комплекс Даскалоливницата, родната къща на семейство Макариополски, Часовниковата кула от 1812 г., църквата ”Свети Никола” датираща от 1804 г. и Камбуровия хан, Възможност за посещение на Разсукановите къщи, които представляват комплекс от пет къщи, строени от Димитър Разсуканов за петте му сина. Интересното за тях е, че таваните на къщите са без преградни стени, с цел да се запази семейния дух.  Ще имате възможността да се потопите в пресъздадената еленска традиционна обстановка, в която участват само мъже, а именно пърленето на прасе над трап. Освен това, ще бъдете свидетели и на състезание на майсторите на най-вкусните бутове и ще можете да опитате от уникалните традиционни гозби на красивите еленчанките.
 
Примерна програма на фестивала:
• 10:30ч - начало на празника; пресъздаване на еленската традиция "Пърлене на прасе над трап";
• 11:30ч - официално откриване;
• 12:30ч - фолклорна програма;
• 13:00 - 18:00ч - забавна програма (състезания, игри и конкурси); за децата - езда, стрелба с лък и творчески работилници.
Цената включва:  транспорт и водач от фирмата.
Цената не включва: Входни такси и разходи от личен характер.     
 историческия комплекс Даскаловницата - 2лв за възрастен, 1лв за ученик или пенсионер;
• Входна такса за църквата музей "Св. Никола" - 2лв за възрастен, 1лв за ученик или пенсионер;
• Входна такса за Камбуровия хан - 2лв за възрастен, 1лв за ученик или пенсионер;
 
                                            Офис:   ул. „ Ромен Ролан“  16
                                          Тел:  0887 60 40 58   0885 009 666